Recensie Bliss van der Horst, Dolen1 (voorjaar 2020)

 In Recensies

Recensie Bliss van de Horst

*** Alex Kirchner’s Dolen ***

371 pagina’s
Verschenen september 2018

Dolen is anders dan andere uitgegeven levensverhalen. Als liefhebber van autobiografische werken, schrok ik er zelfs een beetje van: het is wel heel erg open en eerlijk en dat is, ondanks de beloften op de achterflap van menig autobiografisch boek, nieuw en triggert bij mij een gevoel dat ik zo kort na het lezen van dit boek, niet kan benoemen. Zó schaamteloos meekijken in het leven van Roy? Dat doe ik niet eens bij mijn beste vrienden!

Als ik aan Roy denk, denk ik aan een persoon die op jonge leeftijd al veel pijn kent en daardoor alleen op zichzelf vertrouwt. De keer dat Roy wel op een ander vertrouwde, liep het dermate verkeerd af, dat het lijkt alsof hij, in plaats van een muurtje om zijn hart te hebben gebouwd, zijn hart in een mal heeft geplaatst. Weliswaar met genoeg ruimte om zijn hart te doen zwellen en verwarmen voor de liefde van zijn leven en ook zeker om het te kunnen laten galopperen voor de vele vrouwen die in Roy’s leven de revue passeren – ze blijven voor een paar uur of voor wat langer.
Een eindeloze rits vrouwen, gekochte liefde, dat Alex op zo’n manier beschrijft, dat ik voor het eerst in mijn leven eigenlijk een beetje baal dat ik geen man ben, want het klinkt als een feestje! Tot de hoeveelheid pretpoeder, zijn ‘veilig voor het hart’-levensstijl, hem bijna de das omdoet…

Omdat het verhaal leest als een dagboek dat soms neigt naar staccatostijl, heb ik ruimschoots langer gedaan over Dolen dan ik tevoren had verwacht. Het Achterhuis van Anne heb ik om ongeveer dezelfde reden nooit uitgelezen (in 1989 aan begonnen), dus de ruim vier maanden voor Dolen, valt dan nog mee 🤓
Op 3/4 van het boek begon mijn interesse af te nemen, doordat de vele avontuurtjes herhaaldelijk expliciet beschreven worden en ik een ‘daar gaan we weer’-gevoel in plaats van warm gevoel van kreeg en het mijn nieuwsgierigheid temperde.
De beschrijving van het bijna doodgaan vind ik zeer fascinerend en Roy’s liefde voor Kristina, zorgen ervoor dat ik toch nieuwsgierig ben naar deel 2.

#Dolen
#AlexKirchner

Recent Posts

Leave a Comment

tien − twee =