Waarover gaat de Dolen Trilogie?

 In Blog

Waarover gaat de Dolen Trilogie?

‘Heb jij drie boeken geschreven?’ Mensen vragen na een korte kennismaking vrij snel wat je ‘doet’. Omdat ze vaak de behoefte voelen iemand een plek te geven op de maatschappelijke ladder. Wie ben jij en waar sta je, ten opzichte van hun eigen positie. Heel logisch, maar het zegt zo weinig over de persoon zelf. Een dokter of een advocaat staan hoog op de ladder. Ben je metselaar of schoonmaker word je ergens onderin ingedeeld. Als je goed naar de gezichtsuitdrukking van de vragensteller kijkt, zie je dat vaak gebeuren. Bij “schrijver” zie ik vaak twijfel en zijn er meer vragen nodig. ‘Waar gaan je boeken over?’ komt al snel de volgende vraag. Met deze vraag stoei ik al sinds ik ben begonnen met schrijven en dat antwoord kwam zelfs nog niet toen ik later mijn eerste boek uitbracht in 2018. Ik kom er steeds vaker achter dat ik dan onbewust een antwoord formuleerde waarvan ik dacht dat het goed bij die persoon paste. Maar dat kwam natuurlijk niet uit mijn hart en dat voelen mensen. Vaak zag ik dan de aandacht voor mij en mijn verhaal wegebben.

Ooit heb ik eens alle woorden opgeschreven om tot de kern van mijn boek te komen. Het werd een lange waslijst. En nog kon ik niet duidelijk onder woorden brengen hoe het nou zat. Het dreef me tot waanzin. In gedachten zag ik mezelf stotterend zitten bij Matthijs van Nieuwkerk in ‘De wereld draait door’. ‘Het gaat over zoveel dingen’ was een volgende poging, maar ja, wie vindt dat nu interessant? Ik piekerde me suf in de tijd dat ik alleen was. En ik was veel alleen. Schrijven is een solitaire bezigheid. Zo had ik me, voor het schrijven van mijn tweede boek, afgezonderd op Sicilië, net buiten een oud vissersdorp aan de Tyrreense Zee vlakbij de Stretto di Messina. Voor de deur van mijn appartement lag een aangenaam strand van kiezelsteentjes. Er stonden drie enorme familiehuizen en dat was het. Alleen in de zomermaanden was het er druk. De rest van het jaar was ik er overdag alleen, of eigenlijk met Stricia, het hondje van de bovenburen. Een kleine pluizige druktemaker die luid blaffend op alles en iedereen af stoof met de bedoeling ze weg te jagen. Stricia leefde buiten, want ook in de nacht moest ze alles in de gaten houden. Bij mij mocht ze binnen komen en kreeg ze vaak iets lekkers. Snel waren we dikke maatjes.
’s Ochtends kwam de zon op vanachter de bergen aan de overkant van de baai en werd de omgeving rood/oranje/blauw opgelicht ter aankondiging van een nieuwe dag. Kleine, naar diesel stinkende, vissersbootjes tokkelden langs over de gladde zee om ergens in de baai of op open zee hun netten uit te gooien. Ik zat er vaak op de kleine pier met een kop koffie in mijn hand in stilte van te genieten. Van de kriekende dag. Stricia week niet van mijn zijde.

Er kwam een appje uit Nederland van een vrouw die mijn eerste boek had gelezen. Ze wilde me graag leren kennen. In eerste instantie was dat onwennig voor me en er was een arrogante stem in mijn hoofd die zei: ‘Als ik met iedereen moet gaan praten die mijn boek gelezen heeft, kom ik tijd tekort.’ Mijn stoere ego vond het maar niks. Ik had juist alles opgeschreven, zodat ik er niet meer over hoefde te praten, toch? Toch heb ik ermee ingestemd. Het werd een superleuk gesprek. Voor haar was het een waardevolle ervaring geweest mijn boek te lezen. Het was zelfs helend geweest in het proces waarin ze zich bevond op dat moment. ‘Jouw boek is precies op het juiste moment in mijn leven gekomen,’ sprak ze enthousiast. ‘Alleen al die spreuk op bladzijde 6. Die raakte me gelijk al zo diep.’ We hebben dik twee uur zitten babbelen en toen ik oplegde was ik zo blij als een klein kind met de nieuwste PlayStation. Ik liep dansend door de kamer en even later over ‘mijn’ strand. Er was voor het eerst iemand die iets aan mijn boek had gehad. Steun. Dit gevoel was totaal nieuw voor mij. Ik had in eerste instantie verwacht een half jaar na uitkomst van mijn eerste boek miljonair te zijn. Zo’n stoer openhartig mannenboek was in tijden niet meer geschreven. En uitgerekend nu kwam er waardering van een vrouw? Rijk was ik er überhaupt nog niet van geworden. In tegendeel. Het had alleen maar veel geld gekost. Redacteuren, vormgevers, meelezers, cursussen, schrijfcoaching, kostbare tijd, bijeenkomsten met onze schrijversgroep, drukken, uitgeven, commissies, lidmaatschap van het Centraal Boekenhuis en ga zo maar door. Maar dit telefoontje had mijn ogen geopend. Was rijk worden eigenlijk wel mijn doel? Soms doe je dingen zonder precies te weten waarom je ze doet. Of je maakt jezelf zomaar iets wijs. Ik aaide Stricia over haar koppie en voerde hele gesprekken met haar zoals ik dat zo vaak deed. Dit bijzondere gevoel dat iemand mijn boek niet alleen leuk of spannend vond, maar vooral helend, waow! Dat maakte me zo intens blij en gelukkig. Daar op dat strand op Sicilië, samen met Stricia, kwamen we tot de conclusie dat er wel degelijk een boodschap in mijn boek zat. En er was nu iemand die de kern had ontdekt. En dat was het allemaal dubbel en dwars waard geweest. De maan en sterren waren nog nooit zo prachtig geweest.

Geweldig dat iemand de kernwaarde van mijn boek heeft ontdekt. En dat dit het antwoord mag zijn op de vraag: “Waar gaan je boeken over?” is duidelijk, maar hoe formuleer je dat op een boeiende manier. Want dat de protagonist vaak naar de hoeren gaat en het gebruik van veel drugs niet schuwt, maakt het er niet makkelijker op. Ik zeg trouwens altijd “mijn vriendinnen van plezier”, want dat waren ze. In onze maatschappij waarbij iedereen zijn best doet alles perfect te doen lijken, kan de keuze om die dames te bezoeken een oordeel tot gevolg hebben. De mentaliteit van het beste jongetje van de klas zijn, zeg maar. In 99% van de gevallen hoor ik als afkeurend antwoord van mannen: ‘Ik betaal niet voor seks!’ En daar sta ik dan met mijn mond vol tanden. Ik stamel dan nog vaak: ‘Nou ik wel hoor. Ik heb daar geen moeite mee. Het heeft me veel gebracht.’ Je ziet aan de afkeurende blik dat het indelingsmechanisme zijn werk doet. De rangorde is bepaald. Later probeer ik te bedenken wat ik had kunnen zeggen om de toehoorder geïnteresseerd te houden voor mijn Dolen verhaal en dan kom ik tot de volgende samenvatting:

Feit is dat het boek over vele, uiteenlopende onderwerpen gaat. Maar waar het vooral over gaat is het flamboyante leven van Roy van Zanten (de alter-ego van mij, de schrijver), wat nu misschien nog wat algemeen overkomt. Maar laat me er meer over vertellen. Allereerst; Ja, het is waar gebeurd. De kern van het verhaal gaat over een wereldreis. Het is één wereldreis die symbool staat voor de vele reizen die Roy maakt. Enerzijds de letterlijke reis om de wereld, die financieel mogelijk wordt door de verkoop van een woning en de erfenis van zijn moeder. Maar wat nog veel meer bij de kern van het boek komt is de reis die Roy in zichzelf maakt. De zoektocht naar liefde in relaties, liefde voor zichzelf, liefde voor zijn dochter Kristina en de liefde voor het leven, de wereld en het universum. De tegenslagen die hij overwint en dat hij niet bij de pakken neer gaat zitten, maar zelfs zijn grootste droom gaat waarmaken op het moment dat hij het diepst in de put zit. Namelijk nadat zijn vrouw met hun 4 maanden oude dochter wegloopt en 1000 kilometer verderop in Frankrijk gaat wonen. De boeken hebben stuk voor stuk een diepere laag waarin zoveel levenslessen schuilgaan. In het boek zijn deze lessen voor Roy, maar voor jou als lezer zullen er zeker eye-openers verborgen zitten. Ieder van ons gaat het leven aan met vallen en opstaan. Roy is vaak gevallen. Soms in kuilen, soms in diepe ravijnen. Maar altijd was daar weer die vechtlust om het leven aan te gaan. De meisjes van plezier en de ervaringen met drugs zijn allemaal onderdeel geweest van die reis. Dit bracht hem plezier en spirituele verdieping, maar ook naar de rauwe kant van het leven. Het heeft hem zelfs enkele keren bijna zijn leven gekost. Daarnaast beleeft hij vele avontuurlijke, leerzame momenten met alle mensen die hij ontmoet en groeit zijn wil om open te staan voor alles wat er meer bestaat tussen “Hemel en Aarde”. Zijn wil om te leven is onmetelijk groot. Geef niet op! Leer van Roy! Neem het leven niet als iets vanzelfsprekends. Op een dag zal je sterven. Als je geleefd hebt, is dat oké. Hier te leven op aarde, zwevend door het universum, is een groot wonder. Jij bent een groot wonder! Ik hoop met mijn boeken díe mensen te bereiken die open-minded met Roy meereizen en tot mooie inzichten kunnen komen door zijn verhaal.

**

Daaruit kan je dan opmaken dat de lezer zelf, tijdens het lezen, mag invullen waar de Dolen serie voor hem of haar over gaat. Op welk punt van de maatschappelijke ladder je ook staat, danwel voor jezelf, danwel voor anderen…. Haal er uit wat er in zit! Uit je leven, uit mijn boeken. Ik ben klaar voor de vraag: “Waar gaan je boeken eigenlijk over?”

Vriendelijke groet, Alex.. ‘Leef je droom, no matter what!’

Oké Alex, maar dan zitten we nog steeds met de seks, drugs en tripjes naar de clubs. Dat brengt me bij de volgende vraag: ‘Waarom ging je eigenlijk zoveel naar die clubs? Voor de seks?’ Tja, misschien moet je om dat te begrijpen de boeken maar gewoon gaan lezen!

Bestel nu online op deze site de speciale aanbieding! De hele Dolen Trilogie thuisbezorgd in Nederland voor slechts €54,50 en betaal gemakkelijk via iDeal.

Ben je op zoek naar leesboeken voor in je vakantiehuisje? Zie je jezelf al zitten bij de open haard met één van de Dolen boeken?

Recent Posts

Leave a Comment

16 − twee =